Sıkça Sorulan Soruları
  • Türkiyedeki alınan bir marka tescili uluslararası bir koruma sağlar mı?

    Ülkesellik ilkesi kapsamında her marka tescil edildiği ülke sınırları içerisinde koruma altına alınmaktadır. Bu sebeple markanın kullanıldığı ülkelerde tescil işlemlerinin yapılması önem arz etmektedir.

  • Markam tescil edilmediğinde ücretlerimi geri alabilir miyim?

    Marka tescil ücretleri resmi harç ve vekillik ücretleri olarak alındığından tescil olmama durumunda iade sağlanamamaktadır.

  • Marka tescil belgemi ne kadar sürede alabilirim?

    Marka başvurusunun yapılması ile birlikte TÜRKPATENT ve MARKA KURUMU gerekli işlemleri başlatır. Kurum 2 ila 4 ay kadar markanın araştırma ve incelemesini gerçekleştirir. Uygun görünen marka kurum tarafından marka bülteninde ilan edilir ve marka 2 ay ilanda kalır. İlanda yer alan markaya herhangi bir itiraz gelmediği takdirde marka için tescil tamamlama süreci başlar ve bu süre de yaklaşık 2 ay kadardır. Tescil tamamlama işleminin ardından markanın tescil belgesinin hazırlanma süreci devreye girer ve yaklaşık 1 ay kadar belge kurum tarafından hazır hale getirilir. Böylelikle marka tescil belgesi yaklaşık 6-8  ay içerisinde sağlanmaktadır.

  • Markamı neden tescil ettirmem gereklidir?

    Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka müracaatını gerçekleştiren  ilk başvuru sahibi marka tescili hakkını kazanır prensibi bulunduğu için, markanızı tescil ettirmeniz durumunda sizden sonra gerçekleşen müracaatın aynı türdeki mal/hizmetler için tescil ettirmesini engellemiş olursunuz. Aynı zamanda markanızdan haksız fayda sağlamaya çalışan üçüncü kişilere karşı elinizde gerçek hak sahibi olduğunuzu kanıtlayan somut bir evraka sahip olmuş olursunuz.

  • Marka koruması ne zaman başlar?

    Marka başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulduğu tarih itibari ile başlar.

  • Neler marka olmaz?

     (6769 SMK Md 5)

     Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler.
    •  Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler
    •    Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler
    •    Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.
    •    Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.
    •    Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.

     Kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları, nişanları veya adlandırmaları içeren işaretler.
    •    Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler.
    •    Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı işaretler.
    •    Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.

  • Yurt dışı marka başvuru yöntemleri nelerdir ?
    • WIPO Aracılığıyla Başvuru

    Kısaltması WIPO olan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, birden fazla ülkeye tek bir form ve daha hesaplı ödeme seçeneğiyle başvuru kolaylığı sağlayan bir platform. Bu yöntemi kullanabilmek için başvurusu yapılacak olan markanın öncelikle menşe ülkede yani Türkiye’de bir başvurusunun ya da tescilinin olması gerekir. WIPO marka başvuruları, bu marka üzerinden bire bir ya da eşya listesi kısıtlanmış hali ile yapılabilir. Ayrıca yapılan WIPO başvurusu bu menşe ülkedeki başvuruya 5 yıl boyunca bağımlı kalır. Yani WIPO başvuru tarihinizden itibaren 5 yıl boyunca Türkiye’deki marka başvurunuzun başına gelen her şey (iptal, kısmi kabul vs.) aynı şekilde WIPO başvurunuza da direkt olarak yansır.

    • Ulusal Başvuru

    Marka başvurusu için en güvenilir ve en kestirme yolun ne olduğu sorulacak olursa, bu soruya verilecek en net cevap ulusal başvuru yöntemidir. Bu yöntemle, başvuru yapılacak ülkede yerleşik bir vekil aracılığıyla işlemler yürütülür. Bu sayede, hedef ülkeye özgü gereksinimlere uygun şekilde başvuru dosyalanarak herhangi bir retle karşılaşma olasılığı en aza indirgenmiş olur ve vekil aracılığıyla direkt ilgili ülkenin patent ofisiyle muhatap olunur. Bu sayede irtibata geçilen vekilin yardımıyla ilgili ülkenin gerekliliklerine en uygun yol ve çözümler seçilerek en az kayıpla ilerleme şansı elde edilir.

    Çoklu ülke başvurularında birden fazla ülkeye tek seferde başvuru imkânı sağlayan ve aşağıda da değinilecek olan WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) aracılığıyla yapılan başvurular, hem daha az prosedürü ve bürokrasisi olması hem de daha az mali bedel yüklemesi açısından sıklıkla tercih edilse de, ulusal başvurulardaki farklı ülkelere göre eşya düzenlemeleri vb. bilgilere göre daha isabetli başvurular ancak ve ancak ulusal başvuru ile sağlanabilir. Ayrıca bazı ülkelerde resmi olarak dillendirilmese de ulusal başvuruların teşvik edilmesi amacıyla, WIPO aracılığıyla yapılan her türlü başvuruya karşı ret kararı verilip buna itiraz etme imkânının sağlanmasıyla, oluşan mali kayıp karşılanmaya çalışır. Yani zaman zaman WIPO başvurusu ile ekonomik başvurular yapılmaya çalışılırken, WIPO başvuruları itiraz işlemleri için ödenen ücretlerle ulusal başvuru ücretlerinden daha pahalı bir hale de gelebilir.

    Ayrıca bazı ülkeler Madrid Protokolü’ne üye olsalar dahi bazı kuralları hiçe sayabilir (İran’ın zaman zaman başvuru tarihi olarak başvuru bildiriminin WIPO’dan kendi patent ofisine bildirim tarihini esas alması gibi). Bu tip durumlarda her ne kadar WIPO böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini belirtse de gerçek anlamda herhangi bir cezai yaptırımın bulunmaması bu tür keyfi uygulamaların önüne geçilmesini oldukça zorlaştırır. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, bazı durumlarda WIPO başvurularından daha maliyetli olsa da ulusal başvurunun en garanti ve kısa süren yöntem olduğu söylenebilir.

  • Patent fiyatları değişkenlik gösterir mi?

    Patent fiyatları buluş konusu ürünün kompleks yapısına ve hangi bilim dalı üzerine olduğuna göre değişmektedir. Örneğin bir sistem patent fiyatı ile bir aparat patent fiyatı aynı olmamaktadır. Bu sebepten dolayı patent fiyatının sabit olması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Patent fiyatları buluşun kapsamına göre değişkenlik göstermektedir.

  • Ücretsiz patent sorgulama yapabilir miyim?

    Ücretsiz Patent sorgulama Türk Patent ve Marka Kurumu sitesinden yapılabilmektedir. Aynı zamanda ücretsiz patent sorgulama yapılabilen siteler aşağıda sunulmuştur.

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan Türk Patent Enstitüsü: www.tpe.gov.tr

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı: www.wipo.int

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan ABD Patent Ofisi: www.uspto.gov

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan Almanya Patent Ofisi: www.dpma.de

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan İngiltere Patent Ofisi: www.patent.gov.uk

    Ücretsiz Patent sorgulama yapılan Fransa Patent Ofisi: www.inpi.fr

  • Marka tescili size ne kazandırır ?

    Marka tescili, tescil sahibine, ilgili markanın tescil kapsamındaki mal ve hizmetler için izni dışındaki her türlü kullanımını engelleme hakkı verir. Marka hakkına tecavüz ve benzeri her türlü hak hırsızlığına karşı, marka tescili yaptıran bir firma,  markasının tekel kullanıcısı olup, marka sahibi dilerse, markasını kullanan kişilere karşı ilgili kanun gereğince dava açma hakkına sahip olur.

     

    Markanızı tescil etmeniz tescil edilmeniz sizi rakiplerinizden birkaç adım ileriye taşıyacaktır. 3 Bay Patent olarak sınai mülkiyet hakları konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yetkili vekil kuruluş olarak hizmet vermekteyiz. 10 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde markalaşmanın önemi hakkında bilgilendirme yapmak en önemli misyonlarımızdan biridir. Marka değerini artırmanın veya markalaşmayı pekiştirmenin önemli adımlarından biri de şüphesiz  ilgili ürün ya da hizmetin marka olarak tescilidir. Bu bağlamda nihai önerimiz; geç kalmadan ve maddi kayıplar yaşamadan önce tescilsiz kullandığınız bir marka varsa bunu en hızlı şekilde tescil ettirmenizdir.

  • İşletmenize ait Patent/Faydalı Model başvurularınıza benzer dokümanlardan haberdar olmak ister misiniz?

    3 BAY PATENT A.Ş. olarak sunmakta olduğumuz Patent Sektörel İzleme hizmeti ile işletmenize ait Patent/Faydalı Model müracaatlarına benzer dokümanlar tarafınıza raporlanmaktadır. Bu sayede müracaatınıza benzer dokümanlara itiraz etmeniz mümkün olacaktır. Aynı zamanda Patent Sektörel İzleme hizmeti ile faaliyet alanınızdaki yenilikleri ve gelişmeleri takip edebileceksiniz.

Test

Form Gönderimi

Tamam